top of page

BEELDASPECTEN

Deze pagina van de website bestaat uit een nadere kennismaking met de belangrijkste beeldaspecten.

Beeldaspecten: de onderdelen waaruit een beeld (of afbeelding) is opgebouwd. Je kunt de beeldaspecten in 2 groepen verdelen : aspecten die gaan over de voorstelling (WAT er is afgebeeld) en aspecten die gaan over de vormgeving (HOE het is afgebeeld).

Bij het bekijken van een tekening of schilderij, zien de meeste mensen alleen maar 'wat het voorstelt'.
Kijken ze naar het schilderij hiernaast, dan zien ze een man die zijn hoofd heeft gestoken door een doek dat op een schildersezel staat. Die mensen worden flink voor de gek gehouden, want in werkelijkheid zien ze helemaal geen man en ook geen doek op een schildersezel maar een écht linnen doek met daarop kleuren, lijnen en vlakken van verf.

Als je goed kijkt, kun je de lijnen en vlakken in deze afbeelding goed zien. Hoe komt het dat de mensen toch een man en een schildersdoek zien?

Er is maar één verklaring: de schilder heeft lijnen, vlakken en kleuren, heel nauwkeurig, op bepaalde plaatsen op het doek gezet; dat deed hij op zo'n manier dat er licht en donker, ruimte, bepaalde vormen en oppervlakten lijken te ontstaan. De schilder kon al die dingen samen precies zó gebruiken dat het uiteindelijk lijkt alsof er een man te zien is.

Het schilderij blijkt dus te zijn opgebouwd uit onderdelen als lijnen, vlakken, vormen, kleuren, ruimte, licht en donker en bepaalde oppervlakken.
Deze onderdelen heten de beeldaspecten of beeldende aspecten: de onderdelen waaruit een beeld (of afbeelding) is opgebouwd.

De kunst van het tekenen en schilderen bestaat voor een groot deel uit het doordacht gebruiken van die beeldaspecten, met het doel om datgene wat je wilt laten zien zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. Grote kunstenaars gebruiken die beeldaspecten zó goed dat ze niet alleen mooie afbeeldingen van iets maken of 'iets vertellen' met hun kunstwerken, maar ook onvoorstelbare dingen als stemming, sfeer en bepaalde gevoelens kunnen overbrengen op de toeschouwer.

  KEUZEMENU:
 

AdOmnia.jpeg
bottom of page